вторник, 23 март 2010 г.

Уретероскопия

Уретероскопията е относително съвременен метод, въведен в урологията през далечната 1980 г., който позволява директен достъп и наблудание на целия уретер и дори и бъбрека.

Тозе метод стана възможен с разработването на все по нови оптични системи и източници на светлина, което позволи направата на инструменти - уретероскопи, с достатъчно малък размер, който да позволи вкарването им в уретера.

Уретероскопите са снабдени с работен канал, през който могат да се вкарак и използват различини инструменти, което позволява процедурата от диагностична да премине в терапевтична.

Най-голямо приложение в урологията, уретероскопията намира в лечението на камъни в уретера и по-рядко на камъни в бъбрека. Понякога, екстракорпоралната литотрипсия не може да се справи с камъни разположени в дисталната и средната трета на уретера, поради пречката която създават съседните костни структури, и в тези случаи уретероскопията е най-подходящия метод за разбиване на камъните.

Най-модерния уретероскопски метод за разбиване на камъни е лазерното разбиване.
При него в уретероскопа се вкарва специална сонда която провежда лазерния лъч. При контакт с камъка лазера предизвиква термичен и ударен ефект, който го раздробява.

Разбиването с лазер е най-подходящо за камъни в уретера, тъй като позволява дирекния контакт с тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар